08/02/2015 - NIEUWE AANWINSTEN

Na meer dan twee jaar contact houden met de eigenaars is het ons gelukt om twee hele mooie, en in deze (bovengrondse) uitvoering zeldzame diesellocomotieven te verwerven. Wij wilden deze locomotieven met name heel graag hebben omdat ze onze interessante Moës collectie prachtig aanvullen. Bovendien zijn ze erg mooi, helemaal in authentieke staat, uitgevoerd met interessante motoren en koppelstangen; echte locomotiefjes! De locjes zijn in 1953 gebouwd door Moteurs Moës S.A., Waremme, type DL2, 600mm spoorwijdte en zijn uitgerust met een 2 cilinder 4 takt Moës motor, watergekoeld. De locomotieven zijn ingezet bij grond- en waterbouwbedrijf Algemeene Ondernemingen Soetaert N.V. in Oostende. De loc's stonden 40 jaar in de loods van vader en zoon Soetaert en zijn dus van de eerste eigenaar en zien er zeer origineel en goed bewaard uit. 


Zaterdag 8 februari kwamen de locjes in Harskamp aan en volgens goede DSM gewoonte hebben we de nieuw binnengekomen objecten meteen aandacht gegeven. Ze zijn eerst uitgebreid gefotografeerd en toen zijn we er mee aan de slag gegaan. Schoonmaken en een technische inspectie en meteen wat eventuele reparaties. Leidingen schoonmaken, een branstofpomp is gerepareerd, filters vervangen, verstuivers nazien enz, enz. 


Starten is nog niet gelukt alhoewel de motor van de "niet roestige" prima compressie heeft en een hoopvolle rookwolk uitblaast wil ze nog niet lopen. Verdere reparatiewerkzaamheden zullen eventueel weer volgen tijdens ons voorjaars werkweekend. De loc's blijken in een ogenschijnlijk goede staat. De wielen zijn nauwelijks of niet ingelopen en de loc's lijken vrij weinig gebruikt. De "niet roestige" is bij Soetaert opgeknapt en daarna vrijwel niet meer gebruikt en oogt "als nieuw"....


De locomotieven worden uiterlijk niet gerestaureerd en blijven in deze staat behouden. Ze worden nog verder schoongemaakt en krijgen een lap olie ter conservering.


Onnodig te zeggen dat wij verguld zijn met deze aanwinsten en wat ons betreft was dit weekend even een lichtpuntje in een toch ietwat donkere periode voor het DSM. Alle mannen ook weer bedankt!


Veel meer (detail) foto's later op de in aanbouw zijnde Moteurs-Moës website!


 

Vind ons op Facebook
Vind ons op Facebook