INTRODUCTIE

Het decauvillespoorwegmuseum houdt zich sinds 1990 bezig met het verzamelen en tonen van industrieel smalspoormaterieel; locomotieven en wagens die rijden op smalspoor.

 

Smalspoor heeft een kleinere spoorwijdte dan normaalspoor van 1435mm zoals de Nederlandse Spoorwegen dit gebruikt. Spoorwijdte is de afstand gemeten tussen de railkoppen. Veel gebruikte smalspoorwijdten zijn bijvoorbeeld 500, 600, 700 en 900mm.

 

De smalspoortrein is een vergeten transportmiddel dat vroeger voor de tijd van vrachtwagens en heftrucks veelvuldig werd gebruikt voor het transport van allerlei goederen en grondstoffen in de industrie, land- en tuinbouw, mijnbouw, aannemerij, op landgoederen, militaire terreinen etc.

 

Het decauvillespoorwegmuseum ontleent haar naam aan de uitvinder van verplaatsbaar smalspoormaterieel, de Franse industrieel Paul Decauville

 

Het decauvillespoorwegmuseum beheerd een  collectie materieel, historische objecten, boeken en documenten. Begonnen is het museum als particuliere verzameling, gevestigd te Bruchem, daarna verhuist naar Harskamp. Het aldaar sinds 2000 opgebouwde smalspoormuseum met 700mm smalspoorbaan was gevestigd in het museumpark van de Generaal Winkelman Kazerne, van oudsher het Infanterie Schietkamp ISK, Harskamp. Wegens bezuinigingen is deze locatie helaas gesloten per 1 september 2014. Deze ingrijpende gebeurtenis heeft er voor gezorgd dat het decauvillespoorwegmuseum zich in de toekomst op een andere wijze aan het publiek zal tonen.

 

 

De doelstellingen van het decauvillespoorwegmuseum

 

  • Het verzamelen en behouden van smalspoormaterieel
  • Het verzamelen van technische materialen, objecten en machines die in de breedste zin van het woord verwant zijn aan het smalspoor.
  • Het opbouwen en conserveren van een historisch archief.
  • Het inrichten van een smalspoormuseum.
  • Het specifiek verzamelen en tonen van producten van motoren- en locomotieffabriek MOTEURS MOËS, Waremme (B)
  • Het geheel openstellen voor publiek en het houden van ritten met demonstratie- en personentreinen.
  • Het verstrekken van informatie.
  • Het assisteren bij historisch onderzoek .
  • Het op internet verspreiden van publicaties en archiefmateriaal op eigen websites.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vind ons op Facebook
Vind ons op Facebook