COLLECTIE

De collectie van het decauvillespoorwegmuseum behelst een interessante en omvangrijke verzameling smalspoormaterieel en toebehoren. De collectie mag Internationaal genoemd worden. Naast een basiscollectie van materieel, spoormaterialen, modellen en een archief die de algemene geschiedenis en de techniek van het industrieel smalspoor belichten beschikt het museum over de grootste en meest interessante collectie motoren en locomotieven van de Belgische fabrikant Moteurs Moës in Europa en daarmee ter wereld.

 

De collectie:

  • Een grote en brede collectie railmaterialen en toebehoren
  • Diverse motorlocomotieven (diesel, semi-diesel, benzine)
  • Electrotuinderswagens
  • Een groot model van een persluchtlocomotief schaal 1:3
  • Een werkend model van een aannemers stoomlocomotief schaal 1:5
  • ca. 100 lorries en wagens van uiteenlopende typen 
  • Een uitgebreide collectie oude,gereedschappen, machines en onderdelen.
  • Historisch archief.

 

De verzamelde collectie materieel geeft een aardige doorsnede van de ontwikkeling van het industrie smalspoor, in Nederland en daarbuiten. Ook de techniek, de diverse typen en aandrijfsvormen bij locomotieven, zoals stoomlocomotieven en locomotieven met diesel-, benzine-, en electrische motoren komen aan bod. Alhoewel de de collectie een mooi beeld schetst zijn we nog steeds op zoek naar specifieke objecten die het verhaal compleet kunnen maken waaronder een stoomlocomotief. 

 

In de collectie van het decauvillespoorwegmuseum bevinden zich momenteel 16 motorlocomotieven, waaronder een aantal zeldzame exemplaren. De machines zijn gebouwd in een tijdsspanne van bijna 30 jaar, tussen ca. 1925 en 1955.

 

De locomotieven zijn alle uitgerust met dieselmotoren met uitzondering van een kleine Lister locomotief uit de twintiger jaren, deze heeft een J.A.P. benzinemotor. De motoren zijn exemplaren met een-, twee- of driecilinders, werkend volgens het viertakt-, danwel tweetaktprincipe zoals bij Jung. Twee van de motoren in onze collectie  zijn, in smalspoorlocomotieven zeldzaam voorkomende tweetakt motoren werkend volgens het semi-diesel gloeikopprincipe, gebouwd door Moes.

De vermogens lopen uiteen van 5pk tot 30pk.

 

De locomotieven worden meest via een mechanische versnellingsbak op beide assen door kettingen aangedreven. Uitzonderingen hierop is de Diema DS30, deze heeft cardanaandrijving. De koppeling tussen de twee wielassen gebeurd bij de Moës DL2 niet door kettingen maar middels koppelstangen.

 

Alle motorlocomotieven zijn 2 assig uitgevoerd. De loc's hebben een spoorwijdte van 700mm, of een spoorwijdte van 600mm. 

 

Onder het lorriematerieel bevinden zich zeer bijzondere exemplaren en het materieel is gebouwd door diverse fabrikanten uit binnen- en buitenland. Te noemen zijn:  Arthur-Koppel, Decauville, Popineau,

Orenstein en Koppel, Du Croo & Brauns, Spoorijzer, Dolberg, Oving  etc...

 

De locomotieven en lorries zijn afkomstig van allerlei bedrijfstakken. Te noemen zijn: de krijgsmacht, de land- en tuinbouw, baksteen-, kalksteen- en betonfabrieken, turfwinning, ijzer- en staalindustrie, aannemers- en heibedrijven, smalspoorverhuurbedrijven etc.

 

Alhoewel het meest voorhanden zijnde spoormateriaal in de voor Nederland gebruikelijke maat van 700mm spoorwijdte is gebouwd omvat de collectie materieel met afwijkende spoorwijdtes. In de collectie bevinden zich voertuigen met 350, 400, 500, 550, 600, 620, 700, 750, 900, 1000 en 1200 mm spoorwijdte. Dit wordt naar boven afgerond met een hoogst antieke railkraan uit ongeveer 1850 met een spoorwijdte van 1700 mm.

 

Door het decauvillespoorwegmuseum worden in eigen beheer lorries en wagens naar historisch voorbeeld gebouwd. Dit voor onder andere personenvervoer, expositie of als werk lorrie.

 

Een uitgebreid DSM Materieeloverzicht is te zien op de website http://www.museummaterieel.nl/

Dit is een database met overzichten van bewaard gebleven museum spoorwegmaterieel in Nederland.

Het materieeloverzicht van het decauvillespoorwegmuseum wordt door ons zelf beheerd.  

 

Vind ons op Facebook
Vind ons op Facebook